• januari

    22

    2023
  • 194
  • 0
Borttagning av gammal färg

Borttagning av gammal färg

Att ta bort gammal färg är en mödosam uppgift, men viktig för att få bästa möjliga resultat vid applicering av din nya färg. Äldre färg tenderar att flagna och spricka och det är ofta nödvändigt att ta bort flera olika färgskikt innan man målar om, till exempel på träfasader. Första steget för att avlägsna gammal färg är att se till att träfasaden är torr. Om den inte är det, använd en trasa eller hårtork för att torka den. Du kan också använda en värmepistol för att få färgen att släppa, men det är viktigt att hålla avstånd från trädet, och inte tända eller elda på det. Användning av arbetshandskar rekommenderas även för att undvika stänk, samt en ansiktsmask. Innan ytan grundmålas, använd en skrapa och sandpapper för att ta bort all gammal färg. Efter att ha skrapat bort färgen får du en ren träyta. Denna yta kan slipas för att få en mycket jämn och ren yta. Ytan kan sedan målas med ett jämnt lager färg. Korrekt förberedelsearbete säkerställer bästa möjliga fästningsförmåga för den nya färgen.

Varning för blyfärg

Om du tar bort gammal färg från tidigare än 1960-talet kan den innehålla bly. Bly, en tungmetall, är skadligt för kroppen, så man måste se till att inte andas in färgdamm när man tar bort färg. Om du är minsta lilla osäker på om färgen innehåller bly bör du använda munskydd för att aktivt minska risken för inandning av bly.

Hur man tar bort färg

Det finns tre huvudsakliga sätt att ta bort färg. slipning, ytvärmebehandling och användning av kemikalier. Samtliga metoder kräver mycket arbete eftersom samma lim som håller ihop färgen gör den tuffare att ta bort. Alla metoder har fördelar och nackdelar.

Repa och polera

Färgpolering är en bra metod som inte lämnar märken på ytan. Det är även en mycket ekonomisk metod då det inte krävs några kemikalier. Däremot fungerar polering endast på omönstrade ytor. Är du inte noggran i användningen av slipmaskiner riskerar du att lämna märken på träet. Maskinerna är också bullriga och skapar farligt luftburet damm. Den smidigaste metoden för att ta bort gammal färg, speciellt i de fall då den redan flagnar, är att skrapa bort den. Du kan använda en skrapa för att avlägsna en liten mängd färg åt gången. Dra helt enkelt verktygets platta spets över ytan för att ta bort lös färg. Så mycket färg som möjligt bör skapas bort, du kan även använda fint sandpapper för att ta bort färgen från små ytor. Om det upptäcks skador eller sprickor i träet ska de fyllas med fogmassa. Att använda en värmepistol för att ta bort färg är en snabb och kostnadseffektiv metod eftersom det inte kräver att du använder kemikalier. Var vaksam då denna metod i absolut värsta fall kan medföra brandrisk.

Kemisk borttagning

Färg flagnar naturligt med tiden. Det betyder att en kemisk thinner kan användas för att ta bort färgen. Kemiska tvättar innehåller mycket starka kemikalier och kan därför missfärga ytan i det fall de får stå för länge. Det är därför viktigt att noga läsa igenom instruktionerna. Det är däremot inte det lättaste av de många alternativen. Vissa kemiska tvättar är effektivare än andra. Vid användning av kemiska lösningsmedel som innehåller gifter bör skyddsmasker, handskar och skyddsglasögon användas. Kemikaliens verkningslängd beror på produkten. Lämna den under den tid som anges på förpackningen, sedan kan du smidigt avlägsna den gamla färgen med en skrapa eller spackelspade. I vissa fall kan du med fördel applicera två omgångar kemisk injektering, flera lager färg målas oftast på fasader vid målning vilket påverkar hur många lager lösningsmedel som måste appliceras. Oavsett färgborttagningsmetod kan man med fördel slipa ytan lätt innan det första färgskiktet appliceras. Att skrapa bort all färg kan göra att träet blir för slätt och färgen du målar med inte fäster ordentligt. Slipning med fil eller lite grövre sandpapper skapar en bra yta för det första färgskiktet att fästa på. Efter slipning av träet kan du rensa upp det resulterande trädammet. Nu när du har en ren, slät träyta är det dags att börja måla fasaden.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför stort värde till dina målarprojekt med vår utmärkta kunskap och gedigna erfarenhet. Lita på oss för alla dina måleriprojekt. Vi är här för att uppfylla dina krav med professionell standard.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se