• mars

  1

  2023
 • 137
 • 0
Hur målar man egentligen fasaden?

Hur målar man egentligen fasaden?

Här kan du hitta en detaljerad guide om det bästa sättet att måla fasaden själv. Vi rekommenderar att du läser alla instruktioner innan du startar ditt projekt. Att måla fasad är ett storskaligt uppdrag som kräver noggranna förberedelser och korrekta förutsättningar för att uppnå önskat resultat.

 1. Städa runt huset. Flytta undan det som ligger nära, på sidan eller framför fasaden: utemöbler, fotbollar, krattor med mera.
 2. Se till att ha en lämplig stege eller ställning för enkel åtkomst till fasaden till hands.
 3. Kontrollera fasadens skick – är fasaden i dåligt skick så kan du behöva byta ut några paneler innan du börjar måla. En vass kniv gör det enkelt att kontrollera träets skick. Om du pressar ner kniven och träet gräver ner sig så bör de bytas ut.
 4. Samtidigt bör träets skick och färg kontrolleras. Om färgen lossnar någonstans måste du med hjälp av en färgskrapa skrapa bort det. Gör du inte det så kommer den nya färgen inte att fästa ordentligt.
 5. Kontrollera tidigare använda färger. Om du inte planerar att avlägsna all befintlig färg innan du målar om, är det viktigt att färgen du väljer matchar den gamla färgen.
 6. Tvätta fasaden väl. Det finns mycket bra fasadrengöringsmedel som enkelt kan tas bort med en borste och sköljas med slang. Notera! Använd inte en högtryckstvätt när du tvättar fasaden. Vatten sipprar ofta in i träet, vilket gör det svårt att torka.
 7. Låt fasaden torka helt.
 8. Täck alla ytor som inte är målade. Täck din terrass, växter och möbler.
 9. Se till att du har rätt borstar för jobbet. En bredare panelborste kan ta upp mycket färg och behöver inte doppas i färgen lika ofta. Det finns även ett förlängningsskaft som är praktiskt och smidigt när du inte känner för att klättra på stege. Den mindre borsten gör det lättare att nå svåråtkomliga ställen.
 10. Se till att skydda dig med lämpliga kläder, skor, hattar och skyddsglasögon. Kan man undvika färg i här och ögon så bör detta göras!
 11. Om du behöver lite extra skydd på utsatta områden från röta etc kan du applicera en penetrerande och skyddande grundolja. Ditt val av färg ligger till grund för vilken en primer du behöver. Akryl- och alkydoljefärger kräver en alkydoljebaserad primer. Om du vill måla ovanpå så kan du applicera det direkt. Späd oljan och applicera det första skiktet primer.
 12. Det är dags att börja måla! Detta görs vanligtvis i två steg. Steg 1 – Mellanstrykning, Steg 2 – Slutstrykning i vald täckfärg.
 13. Fasaden målas uppifrån och ned. Efter att du tagit bort skyddsplasten och maskeringstejpen är det dags att måla fönster, dörrar och andra potentiella detaljer.
 14. När målningen är klar, rengör dina penslar och verktyg noggrant så att de är redo att användas igen. Blötlägg borsten i varmt vatten i ett par timmar, skölj, torka den så torr som möjligt och häng på tork och du är redo för ditt nästa spännande målningsprojekt.
 15. Nu är det bara att rycka maskeringstejpen och allt är klart!

Här följer några smarta tips att ta i beaktning! Kolla väderprognosen! Vid målning utomhus krävs jämna temperaturer och så låg luftfuktighet som möjligt. Perioden från maj till september optimal för att måla fasader. Dagar med temperaturer strax över 20°C är bäst. Om du tar en paus från målningen, även om det bara är kaffe, lunch eller ett telefonsamtal så är det viktigt att du lägger din borste i en återförslutningsbar plastpåse. Om du klättrar i stegar, häll över färgen i en mindre burk så att du inte behöver klättra upp och ner med tunga och otympliga burkar i onödan. Kolla ditt bygglov. Du kan behöva ansöka om bygglov eftersom den nya ytterfärgen kommer att förändra utseendet på ditt hem. Stäm av detta med din hemkommun!

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför stort värde till dina målarprojekt med vår utmärkta kunskap och gedigna erfarenhet. Lita på oss för alla dina måleriprojekt. Vi är här för att uppfylla dina krav med professionell standard.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se