• mars

  4

  2022
 • 72
 • 0
Måla fönsterkarmar

Måla fönsterkarmar

Fönster har en enorm inverkan på ett rum, både inne och ute. Välj från traditionella fönster med målade träbågar till stora glasfönster som släpper in solljus. Den del av fönster som öppnas heter fönsterbåge. Det finns de som öppnas vertikalt eller de som öppnas med klassiska gångjärn. Vertikalt skjutbara fönster kallas vanligtvis skjutfönster. Det finns många stilar att välja mellan, men de flesta fönster faller inom en av de ovan två nämnda kategorier. Om du ska installera nya fönster, välj fönster som matchar stilen i ditt hem. Du kan få gamla, slitna fönster att se som nya ut genom att måla fönsterbågarna. Att måla en fönsterram kan tänkas vara svårt, men i själva verket kan vem som helst göra det. Nedan kommer vi att berätta hur man målar en fönsterbräda i trä.

Hur man målar träfönster

Innan du påbörjar målningen måste du först noggrant förbereda ramen. Det betyder att du måste ta bort den gamla färgen och fylla i hålen i träet. Fönstren är ofta tillverkade av trä som sträcker sig åt olika håll. För att uppnå en jämn och vacker finish utan att skriva bokstäver måste träets struktur beaktas vid målning. Dessutom, om du målar fönster med oljefärg kan det ta något längre tid att torka. Vattenbaserade färger torkar snabbare och ger mycket mindre lukt.

Förberedelser: Se till så att fönstret inte rör sig. Efter att ha tagit bort haspen låser fast det öppna fönstret kan det vara knepigt att måla fönstret. Däremot kan du göra en provisorisk fönsterhållare med hjälp av ståltråd. Klipp av tråden till önskad längd, böj till änden så den är formad som en liten ögla i lagom storlek för ett passa runt en spik och spika fast ena änden i fönsterkarmen.

 1. Innan arbetet påbörjas, ta bort fönster spärrarna och spärrarna från karmen. Om du ska installera ett nytt fönster efter att ha målat ramen, fyll i de gamla monterings hålen med trä spackel och slipa sedan med sandpapper.
 2. Skapa ett tillfälligt överlägg som håller fast fönstret under tiden du målar. Du kan läsa några stycken ovan om hur du skapar ett tillfälligt spel.
 3. Slipa ned färgen på fönstret med ett medelstort sandpapper för att jämna ut ytan.
 4. Skaka av damm eller skräp. Var extra noga på kanterna.
 5. Om det är instabilt, använd ett färgskydd eller klipp av en bit maskeringstejp och fäst den på kanten av varje glas. Detta kommer att förhindra att färg kommer in.

Hur man målar välvda fönster

För en hållbar yta bör en primer och topplack användas. Färgen på glaset bör också överlappa med cirka 2 mm för att förhindra att vatten kommer in. För bästa resultat, börja med målning av akterspegeln. Måla sedan de nedre och övre skenorna, sedan fönsterkarmarna och sidorna. Måla först kanterna, sedan ramen och till sist ramen. Skulel du behöva stänga fönstret redan innan det är helt torrt, gnid in fönsterkarmen med talk för att inte fönstret fastnar.

Kom ihåg att hålla fönstren raka

Om du är orolig för om du kan måla jämnt, skydda glaset med skyddsfilm eller maskeringstejp. Sätt på maskeringstejp 2 mm från glaskanten och dra loss den innan färgen torkar. Du kan även använda en färgpenna för att lämna ett lager vax på glaset. När färgen är torr, ta bort den, tillsammans med överflödig färg, med en fönsterskrapa.

 1. Använd en primer och grundfärg-kombination vid målning av ramen. Förenklar om du målar med en borste som får bra vinkel in mot glaset.
 2. När det första skiktet är torrt, applicera även toppskiktet. Var noga med att det ej rinner färg, speciellt runt kanterna och hörnen.
 3. Fönsterbågarna målades sist. Avlägsna maskeringstejpen när färgen inte längre är klibbig. När färgen helt har torkat, ta bort den tillfälliga öglan.

Såhär målar du skjutfönster

 1. Måla över så mycket av den vertikala delen av den övre bågen som du kan. När färgen är torr vid beröring, tryck den övre fliken uppåt igen och den nedre fliken nedåt, lämna en springa i toppen och botten.
 2. Efter att den övre bågen är målad och färdigmålad, målas den nedre delen av akterspegeln och den nedre bågen, inklusive ram och trösklar.
 3. Måla ett tunt lager med färg på toppen av de inre löparna.Kontrollera noggrant att bågen fungerar korrekt innan färgen torkar.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför stort värde till dina målarprojekt med vår utmärkta kunskap och gedigna erfarenhet. Lita på oss för alla dina måleriprojekt. Vi är här för att uppfylla dina krav med professionell standard.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se