• februari

    16

    2023
  • 215
  • 0
Måla grunder av sten eller berg

Måla grunder av sten eller berg

Stengolv är vanliga i gamla hus. Det blev populära redan på 1800-talet och gör huset ofta unikt. Att en stengrund användes snarare än betong var att betong var dyrare än sten. Stenbottnar har ett attraktivt rustikt utseende men måste täckas i färg för att agera fuktspärr. Att måla din grund kommer att få byggnaden att få ett stort lyft. I princip är det inte så svårt att måla på en stengrund. Sten är ett poröst material. Det är med andra ord lätt att vatten tränger igenom stenen. Det är därför viktigt att göra jobbet korrekt för att förhindra mögeltillväxt och skador på strukturen. Några solida råd kommer att räcka långt. Följ bara den här guiden för att skapa det bästa resultatet så kommer din stengrund att se sprillans ny ut när du är klar. Börja med att reparera skador som eventuellt existerar. Tyvärr är porösa material som sten benägna för skador, speciellt om stenen är gammal. Fyll eventuella sprickor eller hål med hydraulisk cement. För bästa resultat är det viktigt att följa tillverkarens bruksanvisning. Ta sedan bort mögel- och mögelfläckar. Använd en lösning som består av 1 liter varmt vatten blandat med 15 milliliter blekmedel. Torka av det drabbade området med en svamp eller trasa fuktad med lösningen. Fortsätt behandlingen tills fläckarna försvinner. Det finns även specialprodukter för att ta bort mögel och svamp.

 

Tvätta bort smutsen

Rengör ytan. Grundsten blir ofta smutsig då skräp och damm blåser med vinden. Tvätta bort damm, smuts och fett från stenunderlaget innan du målar. Använd en grov borste för att ta bort lös smuts och skräp och torka av ytan med hjälp av en fuktig trasa. Finns det andra oljefläckar eller andra envisa fettfläckar på ytan kan de tas bort genom att applicera ett avfettningsmedel. Läs igenom instruktionerna på förpackningen och var noggrann med att följa de. Skölj bort eventuell kvarvarande smuts med en högtryckstvätt. Var försiktig så att du inte skadar stenbasen om du tvätta med hjälp av en högtryckstvätt för att rengöra ytan. Använda högtryckstvätten på inställningen med lägsta tryck och öka trycket gradvis. När ytan är ren och är det dags att gå vidare i processen.

 

Berggrund

När en lämplig grundfärg för din yta är vald, fortsätt med grundmålning. Stone Primer fäster bättre på sten och är mer hållbar än traditionella primers. Var noggran med att välja rätt färg för att inte skada basen. Om du har några frågor, vänligen kontakta färghandlaren. En primer används även i syftet att skydda stenen från vattenskador. Skaka burken väl för att blanda basfärgen och häll ned den i en lämplig hink. Vid applicering av grundfärger på stenytor, följ noggrant tillverkarens anvisningar på förpackningen. I avsaknad av instruktioner, följ de allmänna riktlinjerna för applicering av en primer på stenytor. En bred borste är bra för att applicera basfärgen. Borstens bredd bör vara 5-8 cm Undvik att använda roller vid målning av stengolv. En grov yta kan också förstöra rollen. Måla först kanterna på stenytan och fortsätt längst sidorna. Fortsätt sedan med resten av ytan. Vid applicering av din basfärg bör den överlappa tidigare applicerade basfärger för korrekt täckning. Låt slutligen basfärgen torka. För bästa resultat, låt torka i minst 8 timmar, eller det som anges på förpackningen.

 

Måla stenbotten

Väljer du en stenbaserad färg, använd en som är avsedd för porösa ytor. Specialfärger finns för mineraliska ytor som puts och sten. Om du inte är säker på vilken färgtyp du ska använda, kolla med din färghandlare. Vattenavvisande färger ger en ångspärr som skyddar stenbasen från fukt. Sedan, när du målar stenbotten, måste du applicera 2-3 lager färg. Applicera färg med en bred pensel. Borsten ska vara 5-8 cm bred, men undvik att använda roller, då det blir svårt att nå alla delar av stenens ojämna yta. Stenytor kan också skada rullarna. Måla kanterna på toppen, botten och sidorna av ytan. Måla sedan ena hörnet och måla sedan kanten på väggen. Låt färgen torka i minst 4 timmar innan nästa skikt appliceras, om inte tillverkaren anger annat i instruktionerna på förpackningen. Efter att ha applicerat det andra skiktet, kontrollera hur väl ytan är täckt av färgen. Kontrollera stenen för små luckor för att se till att färgen är väl täckt. Du kan behöva applicera ett tredje lager för bästa resultat. Det kan finnas andra stenföremål som du kan tänkas vilja måla, såsom dekorationer, källarväggar, trappor, eldstäder etc. I så fall kan du även använda guiden ovan. Vid inomhusmålning, se till att täcka ytor och möbler som du inte vill ska befläckas av färg med vinyl eller maskeringstejp.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför stort värde till dina målarprojekt med vår utmärkta kunskap och gedigna erfarenhet. Lita på oss för alla dina måleriprojekt. Vi är här för att uppfylla dina krav med professionell standard.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se