• oktober

  11

  2022
 • 142
 • 0
Piffa upp dörren

Piffa upp dörren

Då var det dags att måla och lacka dörren. Om den gamla dörren redan har målats om, eller om färgen har börjat flagna och bilda blåsor, kommer ett nytt skikt bara att förvärra problemet. Du kan få din gamla dörr att se ny ut genom att ta bort den gamla färgen. Sedan kan de målas om alternativt få fram träets egna skönhet genom att lackera eller måla och lackas för att få fram den naturliga värmen.

Hur man tar bort färg med ett kemiskt lösningsmedel

Innan du börjar, läs noggrant instruktionerna som följde med din stripper och vidta alla rekommenderade försiktighetsåtgärder för produkten du använder. Ta om möjligt dörren från gångjärnen och arbeta i ditt garage eller verkstad. Rekommenderas speciellt för hem med små barn och husdjur.

 • Använd en gammal pensel för att applicera borttagningsmedlet, det är viktigt att bära skyddshandskar och skyddsglasögon. Använd removern på lister och hörn och torka av släta, plana ytor ordentligt enligt rekommendationerna. Låt det ta sin tid.
 • Skrapa bort färgen från ytan med en platt skrapa. Om färgen är flerskiktad kan det vara nödvändigt att använda en extra stripper och låta den sitta kvar ett tag. När färgborttagningsmedlet har fått effekt är det enkelt att skrapa dörren ren från all färg.
 • Använd skrapan för att skrapa bort färgen från listen. Dra skrapan framåt för att ta bort färgen från springan. Fortsätt tills all färg är borttagen.
 • Neutralisera ytan med vatten eller lacknafta. Vilket som bör användas beror på vilken produkt du använt, så kontrollera instruktionerna på burken. Applicera med en trasa eller pensel på ytan för att ta bort alla spår av borttagningsmedlet innan slutslipning av dörren.

Använd en värmepistol för att avlägsna färgen. När du köper en värmepistol följer det ofta med flera olika munstycken. De olika munstyckena sprider värmen på olika sätt. Att inte använda munstycken ökar risken för okontrollerad värme och skadorisken på andra områden ökar. Munstycke bör användas vid arbete för precision av områden du vill behandla. Bär alltid skyddsglasögon och handskar vid användning av en värmepistol eller något färgborttagningsmedel, och lägg aldrig handen nära munstycket för att kontrollera om hårtorken är varm.

 • Ta bort färg från de plana ytorna. Ta på dig skyddsglasögon och handskar och applicera värme på ett litet område med färg. Flytta försiktigt värmepistolen i långa kontrollerade rörelser. Använd en platt skrapa för att ta bort färgen medan den mjuknar.
 • Sedan kan du ta bort färgen från listen med en färgskrapa. Rör värmepistolen konstant. Annars kan träet komma att fatta eld. Dra fram färgskrapan och arbeta försiktigt på en plats i taget.

Hur man slipar dörren

En nystädad dörr där färgen är avlägsnad avslöjar vanligtvis sprickor i träet eller något som tidigare varit dolt. Anledningen är att träspackel inte absorberar färg som naturligt trä.

 • Använd en dammfiltermask och slipa plana ytor med medelstort sandpapper. Arbeta i ådringsriktningen. Försök att runda skarpa hörn och lister. Du kan även använda en mindre elektrisk slip, men var mycket försiktig så att du inte skadar listen. Komplettera området igen med fint sandpapper.
 • Vik sandpappret till en lämplig form för listerna. Var försiktig så att du inte skadar listen när du arbetar med hörn och kanter. Istället för sandpapper kan du även använda fin stålull (förutom på ek, då stålull lämnar repor).
 • När du slipar hörn eller fördjupningar kan du med fördel vika och forma sandpappret för att enklare slipa i skarven.

Hur man målar en dörr

Efter att ha tagit bort den gamla färgen och slipat är dörren klar för målning. Att plocka ned dörren gör det lättare att måla. Om du väljer att måla dörren i olika färger rekommenderas att du målar kanten som möter gångjärnet den färg du ser när dörren är stängd och den andra kanten den färg du ser när dörren är stängd, alt dörren är öppen. Börja med en platt panel och listen som omger den. Börja sedan slipa ner mitten och längs kanten av dörren. Börja längst upp och arbeta dig ner. Avsluta med målning av övriga tre kanter som är synliga när dörren fästs på gångjärnet. Börja med att rengöra dörren och ta bort eventuellt damm med en trasa. Måla sedan med en pensel, med början från panelen. Se till att måla längs ådringen och ta bort överflödig färg innan färgen torkar. Man måste jobba snabbt och måla jämnt så att de inte överlappar varandra. Under tiden som färgen fortfarande är fuktig, kan du jämna ut färgen genom att torka med hjälp av en luddfri trasa och ta bort överflödig färg. När du applicerar lack, använd en ren kvalitetspensel. Läs burkens instruktioner i förväg. Låt färgen torka helt och slipa sedan dörren lätt med fint sandpapper. Låt sedan lagret torka och applicera 2-3 lager lack till.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför stort värde till dina målarprojekt med vår utmärkta kunskap och gedigna erfarenhet. Lita på oss för alla dina måleriprojekt. Vi är här för att uppfylla dina krav med professionell standard.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se