• februari

    4

    2023
  • 174
  • 0
Så målar du metall för utomhusbruk

Så målar du metall för utomhusbruk

Hus och byggnader har ofta många metalldelar även i de fall fastigheten varken har plåttak eller andra större metallpartier. Trappräcken och hängrännor hör ofta till de delar som utsätts för mycket slitage och ska tåla nederbörd och temperatursvängningar. Att måla och underhålla dessa typer av fastigheter har mycket att göra med det övergripande skicket på huset. Lyckligtvis är det inte så tidskrävande eller svårt. Se till att du använder rätt färg när du ska måla. Kontakta din lokala färghandlare för metallfärg för utomhusbruk. Se nedan guide för hur du går tillväga för bästa resultat.

Förbereda metallen inför målning

För att arbetet du gör ska hålla och stå emot vädret är ett gediget förarbete av största vikt. Detta är faktist minst lika viktigt för resultatet som själva målningen.

Tvätta och torka ytan

De flesta utomhusytor är smutsiga. Använd utomhustvätt för att rengöra metallen som ska målas. De finns vanligtvis i vanliga i ditt närmaste byggvaruhus eller färgbutik.
Detta görs vanligtvis genom att med en borste, trasa eller svamp applicera applicera rengöringsmedlet . Gnugga sedan in medlet.. Låt medlet verka i cirka 15 timmar innan du sköljer av det med vatten. Om ytan är mycket smutsig eller verkar vara angripen av mögel, alger eller annat organiskt, bör du använda en produkt för att bekämpa detta innan du fortsätter.

Ta bort gammal färg och rost

Att ta bort synlig rost är mycket viktigt. Om rost finns kvar är risken stor att rosten fortsätter att sprida sig trots ommålning. Om den gamla färgen på ytan lossnar och ser ful ut, rekommenderas att avlägsna den helt. Förutom att använda en skrapa kan du också använda en färgborttagare. Om du inte har något liknande kan det även räcka med att slipa tills den gamla färgen avlägsnas. Detta ökar sannolikheten för att den nya färgen håller sig kvar.

Maskeringstejp

Använd maskeringstejp på de områden du inte önskar måla, och använd en papprulle så färgen inte sprider sig till golv, trappor och trappräcken. Om du ska måla metallgrinden kanske du vill plocka ner grinden innan målning för att minska risken att färg kommer på grindstolpen. Ryck loss maskeringstejpen när det är nymålat innan färgen torkar för att förhindra att färgen rivs av tillsammans med tejpen.

Måla metall

Nu när det ordentliga förarbetet är gjort är det äntligen dags att påbörja målningen. Välj en lämplig tidpunkt. När man målar metall utomhus är det viktigt att de inte är för varmt. Om det är soligt och varmt värms ytan vilket kan få färgen att börja rinna. Det ska inte heller regna eller vara för kallt ute. De idealiska förhållandena för metallmålning utomhus är ofta lätt mulet på våren med temperaturer runt 7°C.

Att måla oädel metall

Vid färgköp är det viktigt att tänka på att vad du behöver kan variera något beroende på vilken metall du målar och vilket skick ytan är i. Om ytan till exempel är skadad kan en speciell rostskyddsfärg behövas. Köp den från en färgbutik och följ instruktionerna på förpackningen. Innan du målar, är det viktgt att den förberedda ytan är torr och ren. Var uppmärksam med pollen på våren och löv på hösten som kan blåsa in i målningen. Använd rikligt med färg på alla skarvar och kanter.

Tid för målning av topplack

Basfärgen måste torka innan topplacken kan appliceras. Rätt torktid anges vanligtvis på förpackningen. Applicera två lager topplack. Låt torka innan du lägger på med nästa lager.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför stort värde till dina målarprojekt med vår utmärkta kunskap och gedigna erfarenhet. Lita på oss för alla dina måleriprojekt. Vi är här för att uppfylla dina krav med professionell standard.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se