• april

    6

    2022
  • 144
  • 0
Så monterar man platonmattor

Så monterar man platonmattor

Installera platonmatta

Platonmatta även kallad fuktisoleringsmatta, används ofta i kombination med dränering och är gjorda av polypropylenplast. Det betyder att mattan består av återvunnen plast. Fördelen med just platonmattor är att de har distanser (små knappar). Detta tillåter luft att komma ut och hålla fukt borta från väggar, golv, fundament etc.

Användning av platonmattan minskar avsevärt risken för fuktinträngning. Mattan i fråga placeras utanför grunden, vilket hindrar fukt från att pressa sig in genom väggarna. Nyckeln till platonmatta är att placera dem under jorden. polypropylenplast är UV-känslig och långvarig exponering för direkt solljus kan skada materialet eller göra att det förlorar sin funktionalitet. I samband med installationen bör du vara uppmärksam på detta. Det är även viktigt att tänka på att addera en avslutningslist vid ovankanten i den övre kanten. Eftersom denna remsa hindrar jord och smuts från att tränga in bakom den, samtidigt har listen förmågan att avleda vatten.

En annan rekommendation vid läggning av platonmatta är att putsa sockeln i riktning mot (och helst över) anslutningslisten. Om detta inte är möjligt (vilket vanligtvis är fallet) rekommenderar vi att man kör byggfog bakom kantlisten innan man borrar in den i mattan.

Att beakta vid installation av platonmatta

Platonmatta kan installeras både innanför och utanför källaren. Behov ska alltid identifieras och du kan göra är att ta kontakt professionell hjälp som kan utvärdera vilken metod som passar dig och ditt hem bäst. Det är väldigt viktigt för fastigheten att golvet är vattenavvisandeför att undvika möggel, med en platonmatta på utsida uppnår man oftast bäst resultat.

Isolerade och oisolerade modeller finns om du föredrar platonmattor inne. Principen är att på grund av luftgapet riktas luften som kommer från de underjordiska väggarna mot platonmattan och vidare upp. Det betyder att fukt inte kommer stanna och vara ett problem. Om du lägger matta på golv och väggar förblir rummet i fråga torrt. Detta är bra för personer som vill piffa upp ett rum i källaren och göra det beboeligt eller upplever att källaren är fuktig eller möglig. Resten av källaren fungerar som en vanlig kall källare, men just det här rummet är torrt och ombonat.

Lägga på betongplattor

Platonmattor kan även användas för betongplattor. Montering görs då på betongplattorna i fråga. Platonmattan fungerar som en fuktspärr och fungerar även som en isolering. Golv täckta med platonmattor är ofta varmare att gå på på grund av sin isolerande effekt. Om du behöver en extra värmande effekt rekommenderar vi att du applicerar cellplast ovanpå platonmattan.

Det är möjligt att installera platonmattor själv, men det är alltid en bra idé att kolla med ett proffs innan du börjar och prata med butiken om vilket märke som är bäst.

FÅ EN KOSTNADSFRI OFFERT

Begär en offert från oss så återkommer vi med ett kostnadsförslag snarast!

BEGÄR EN OFFERT
Om oss

Bostadslyckan AB tillför stort värde till dina målarprojekt med vår utmärkta kunskap och gedigna erfarenhet. Lita på oss för alla dina måleriprojekt. Vi är här för att uppfylla dina krav med professionell standard.

Senaste inläggen
Mest sedda
© 2023 Sidan är en del av Renovex.se